
Składniki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
2.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sprawionego karpia oprósz przyprawami i odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
Cebulę posiekaj, duże pieczarki pokrój w plastry i podsmaż razem na maśle*. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Karpia nadziej farszem.
Krok 4
Pora pokrój w krążki, marchew i pietruszkę w plasterki, a selera w kostkę. Warzywa wysyp na rybę, zalej szklanką wody i 2 szklankami wina.
Krok 5
Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut na niewielkim ogniu. Ugotowanego karpia wyjmij, ułóż w naczyniu do zapiekania. Jarzyny przetrzyj przez sito.
Krok 6
Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź z przetartym wywarem, dodaj pół szklanki wina, dopraw.
Krok 7
Sosem polej rybę i podawaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej