Keks pieczarkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Keks pieczarkowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

25 dekagramów

1 szczypta

4 sztuki

10 dekagramów

20 dekagramów

2 łyżki

0.5 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.

Krok 2

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z masłem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia

Krok 3

Białka ubij na sztywno z dodatkiem 0.5 łyżeczki soli i wymieszaj z ciastem.

Krok 4

Pokrojone w plasterki pieczarki uduś razem z cebulą na oleju, wystudź. Następnie dodaj do ciasta razem z serem, papryką i natką pietruszki. Przypraw i wymieszaj.

Krok 5

Masę przełóż do keksówki i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Wystudź, wyjmij i pokrój w plastry. Podawaj do czystych zup.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Keks pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Babka Wielkanocna
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej