
Składniki
10 sztuk
120 gramów
600 gramów
2 kilogramy
2 kilogramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.
Krok 2
Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.
Krok 3
Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.
Krok 4
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.
Krok 5
Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.
Krok 6
Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej