Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
387 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1055 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

5 sztuk

2 łyżki

300 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w mleku. Mięso z indyka zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Pomidory pokrój w drobną kostkę, kolendrę również drobno pokrój a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - Krok 1

Krok 2

W misce połącz mięso, jajka, pomidory, orzeszki, odciśniętą bułkę, bułkę tartą oraz połowę kolendry. Masę dopraw przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - Krok 2

Krok 3

W garnku z wkładem do gotowania na parze zagotuj wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Sitko wyłóż pergaminem. Z mięsnej masy uformuj nieduże kotleciki i od razu układaj je w naczyniu na pergaminie. Garnek przykryj i gotuj 10-12 minut – w zależności, jak duże kotleciki uformowałeś.

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj sałatkę: karczochy pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka a chilli drobno posiekaj. Wszystko przełóż do salaterki i wymieszaj.

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - Krok 4

Krok 5

W miseczce wymieszaj sos sałatkowy Knorr, oliwę, 3 łyżki zalewy z karczochów, chilli oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowana sałatkę. Gotowe, ugotowane kotleciki podawaj z sałatką.

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiego dania będzie kasza, np. jaglana.

41

Opinie o przepisie

  • Bronka Allenstein

    Bronka Allenstein , 14.10.2016

    nie pociągają mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Błądek Ostrowska

    Zofia Błądek Ostrowska , 14.10.2016

    Mój mąż by nie poprosił

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Skaja

    Konrad Skaja , 14.10.2016

    Super żarcie!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Komosa

    Andrzej Komosa , 14.10.2016

    PRĘDZEJ NAZWA PASUJE PULPET A NIE MIELONY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Rusjan

    Halina Rusjan , 13.10.2016

    Również gotuję klopsy na parze są smaczne i super zdrowe,polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Sołobodowska

    Aleksandra Sołobodowska , 13.10.2016

    Zrobię dla mojej córci.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jagodzińska

    Krystyna Jagodzińska , 13.10.2016

    Mi tez

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kostrzewa

    Elżbieta Kostrzewa , 13.10.2016

    Gołąbki uwielbiam,ale mi pan smaka narobił!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kramarczyk

    Teresa Kramarczyk , 13.10.2016

    Super danie z thermomixem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Treppner

    Jan Treppner , 13.10.2016

    Najlepiej się udają i do tego od razu ze wspaniałym sosem i zupą klopsową przy użyciu Thermomixa -kolacyjka czy obiad w półgodziny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Misiak

    Krystyna Misiak , 13.10.2016

    w przepisie jest- usmaż- to smażymy i gotujemy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wiśniewska

    Halina Wiśniewska , 13.10.2016

    Musze wyprobowc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Szczepańska

    Danuta Szczepańska , 13.10.2016

    zdrowo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Piekarski

    Krzysztof Piekarski , 13.10.2016

    no to nie mielony tylko para mielony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kaźmierowska

    Barbara Kaźmierowska , 13.10.2016

    Przepyszne sa .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wiśniewski

    Marek Wiśniewski , 13.10.2016

    takie powinienem jeść, ale najsmaczniejsze są oczywiście te nie zdrowe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Marta Lewandowska

    Krystyna Marta Lewandowska , 13.10.2016

    Takie jadłam po operacji woreczka z żółcią_pyszota....!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Cygan

    Wojciech Cygan , 13.10.2016

    O wiele zdrowsze będą BEZ trucizny Knorra..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Giezek

    Wojciech Giezek , 13.10.2016

    KTO ZAPRASZA= tęsknie za takimi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Machowska

    Elzbieta Machowska , 13.10.2016

    Ja ostatnio robiłam pieczone w piekarniku. Smakowały wszystkim.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Siekierski

    Pawel Siekierski , 13.10.2016

    To takie potrawy robisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Tumowski

    Mirosław Tumowski , 13.10.2016

    o .......rozbić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Szmit

    Janusz Szmit , 13.10.2016

    czy mogę "wpaść " do Pani Ewy na te rarytasy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysława Ćwiklińska-Domagała

    Mieczysława Ćwiklińska-Domagała , 13.10.2016

    A jakie są świetne kotleciki rybne na parze. Od dawna stosuję. Palce lizać :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Łysakowska

    Anna Łysakowska , 13.10.2016

    KOTLETY MIELONE JAK TO KOTLETY TU NIE DA SIĘ NIC NOWEGO WYMYŚLEĆ, SOSY DODATKI TO NIC, TO TYLKO KOTLETY - PO PROSTU MIELONE I TYLE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Cykota

    Karol Cykota , 13.10.2016

    Będzie jedzone ! Na masę !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Zelik

    Władysław Zelik , 13.10.2016

    O to jest super sprawa i zdrowo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sławińska

    Beata Sławińska , 13.10.2016

    ciekawe jak smakują?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wiącek-Kryk

    Ewa Wiącek-Kryk , 13.10.2016

    dietetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zwolinski

    Andrzej Zwolinski , 13.10.2016

    A co powiecie na mój wyrób?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanychKotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych

Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Tym razem nie musisz ich smażyć, ugotuj je na parze. To dobry sposób na zachowanie naturalnego smaku, barwy i konsystencji potrawy. Wykorzystaj mielone mięso z indyka (jeśli chcesz, użyj wołowego lub wieprzowego, danie będzie tak samo smaczne), dodaj pomidory: świeże lub z puszki, czerwoną cebulę oraz orzeszki piniowe. Ostatni składnik możesz zamienić na pestki słonecznika. Mieszankę dopraw czosnkiem, kolendrą, majerankiem i usmaż na patelni – uważaj jedynie, żeby składniki się nie przypaliły. Tak przygotowane mięso połącz z bułką tartą, jajkiem, uformuj na odpowiedni kształt i gotuj na parze przez kilka minut. Pozostaje Ci tylko przyrządzić sałatkę, w tym celu pokrój karczochy (zastąpisz je czerwoną cebulą), paprykę chili i ogórka, przypraw wszystko pieprzem i kurkumą. Tak przygotowane danie podawaj na gorąco, udekorowane listkami świeżej bazylii i pietruszką. Zobacz nasz przepis i przyrządź smaczne kotlety mielone z sałatką z karczochów.