Kotlety z cieciorki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z cieciorki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cieciorkę dzień wcześniej namoczyć. Odsączyć.

Krok 2

¾ warzyw (marchew, pietruszka, seler) obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmażaj składniki, aż zaczną lekko brązowieć. Odsącz z tłuszczu.

Krok 3

Pozostałe warzywa obierz i zmiel razem z cieciorką i pastą sezamową na gęstą pastę.

Krok 4

Do masy dodaj jajka, sok z cytryny i warzywa, dobrze wymieszaj, dopraw pieprzem.

Krok 5

Wyrób kotlety lekko zwilżoną ręką. Smaż na nie wielkiej ilości oleju ok 10 min.

Krok 6

Sos Knorr rozrób w wodzie i zagotuj. Kotlety podawaj polane sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ryż z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z cieciorkiKotlety z cieciorki

Cieciorka, zwana też ciecierzycą lub grochem włoskim pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest często stosowanym składnikiem potraw kuchni hinduskiej, arabskiej i pakistańskiej. Ze względu na właściwości, jej nasiona traktowane są jako afrodyzjak. Cieciorka wykorzystywana jest zwłaszcza przy przyrządzaniu słynnych falafeli czy hummusu. Jeśli więc lubisz te dania, kotlety z grochu włoskiego także Ci zasmakują. To danie nie tylko dla wegetarian. Przygotowuje się je z samych warzyw, znajdziesz ich tam całe mnóstwo – jest marchew, pietruszka, korzeń selera, cebula i ząbki czosnku. Mimo że do kotletów wykorzystuje się tak dużo składników, ich wykonanie jest bardzo proste. A z czym je podać? Zamiast ryżu czy kaszy, możesz zaserwować kolejne warzywo, np. buraka podanego jako aksamitne puree. Warto spróbować!