
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
200 gramów
2 łyżki
1 łyżka
60 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso rozbij lekko tłuczkiem, oprósz przyprawą Knorr, listkami tymianku i natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Krok 2
Natkę pietruszki posiekaj. Ser pokrusz, połącz z siekanymi ziołami.

Krok 3
Farsz podziel na 4 części i połóż na każdy plaster mięsa. Zawiń tak, aby utworzyły roladki i zepnij wykałaczkami.

Krok 4
Przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Mięso zdejmij i odłóż w ciepłe miejsce, aby nie ostygło.

Krok 5
Z patelni odlej nadmiar tłuszczu i zalej winem. Kiedy zawrze, dodawaj małe kawałki masła, cały czas mieszając. Mięso podawaj z sosem i roszponką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cielęcina na niebiesko
Nutka ekstrawagancji w twojej kuchni. Zaskocz swoją rodzinę lub znajomych i na obiad przyrządź wykwintną cielęcinę na niebiesko. Czy będziesz zmuszona zanurzyć ją w farbie? Nic z tych rzeczy. Cielęcina, o jakiej mowa, to pyszne i soczyste roladki mięsne faszerowane rozpływającym się w ustach, niebieskim serem pleśniowym. Może nim być np. popularny w naszym kraju Lazur. Tak przyrządzona cielęcina, wzbogacona smakiem tymianku, czosnku i natki pietruszki to danie, które zbiera pochwały. Jak je zrobić? Przygotuj farsz, dobrze przypraw kotlety cielęce, a następnie zawiń je tak, aby powstały roladki – wbrew pozorom to bardzo proste. Tłuszcz, który powstanie w czasie ich smażenia, wykorzystaj do przyrządzenia aromatycznego sosu. Dodaj do niego kieliszek białego wytrawnego wina i gotowe. Smak roladek i sosu wspaniale uzupełni zielona roszponka. Spróbujesz?