Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
łatwe
7032 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
100 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
1 szczypta
100 gramów
50 gramów
0.5 łyżeczki
dip:
2 łyżki
1 łyżeczka
200 mililitrów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kasze jaglaną ugotuj w 200 ml wody,100 ml mleka z kostką rosołową do miękkości. Kasza może być lekko rozgotowania.

Krok 2
2 jaja ugotuj na twardo obierz posiekaj nożem z grubsza. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na odrobinie oleju. Pestki dyni upraż na suchej patelni.

Krok 3
Surowego kalafiora posiekaj nożem powinien być mocno rozdrobniony. Posiekaj pęczek kolendry.

Krok 4
W misce połącz ciepła kaszę , jajka , kalafiora pestki dyni, cebulę, mąkę, kolendrę, pieprz , curry, chili . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w razie potrzeby dopraw odrobiną soli do smaku.

Krok 5
Z masy uformuj ma kotleciki obtocz je z wierzchu w bułce obsmaż na złoty kolor na patelni. Kotleciki podawaj z dipem czosnkowym.

Krok 6
Jogurt połącz majonezem z sokiem z połówki cytryny i czosnkiem. Kotleciki podawaj z ulubioną sałatką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Połączenie kalafiora i drobnej kaszy jaglanej to przepis na warzywne kotlety o idealnej strukturze. Nie szczędźcie świeżej kolendry, a smaku i aromatu również im nie zabraknie. To trafiony sposób na podanie warzyw w bardzo atrakcyjnej formie, której nie oprą się nawet wybredni smakosze.
Dla kogo?
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to jedna z tych receptur, które udowadniają, że smaczny posiłek można stworzyć z najprostszych i powszechnie dostępnych składników. To jest coś!
Na jaką okazję?
Szczyt sezonu na kalafior wypada w letnich miesiącach. Kotlety z kaszą jaglaną podane w porze obiadu na tarasie lub w ogrodzie będą smakować jeszcze lepiej. Może mały piknik w plenerze? Koniecznie z uwzględnieniem pysznego posiłku.
Czy wiesz, że?
Kalafior był jednym z warzyw, które do polskich kuchni w XVI wieku sprowadziła królowa Bona – żona Zygmunta Starego.
Dla urozmaicenia:
Jaglane kotlety z kalafiorem sprawdzą się jako wkład roślinnych burgerów.