Kotleciki z sosem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z sosem czosnkowym

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

1 łyżeczka

50 dekagramów

1 sztuka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kotlecików: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałeczki (w zależności od tego jakie chcemy mieć kotleciki). Solimy solą morską i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Rozgrzewamy olej na patelni. Kotleciki panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Krok 2

Przygotowanie sosu czosnkowego: Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Do miseczki wkładamy czosnek, jogurt lub śmietanę i doprawiamy do smaku solą morską.

Krok 3

Taki sos czosnkowy dobry jest również do innych pieczonych mięs, do pizzy i do kanapek z wędliną. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczny i zdrowszy niż sosy czosnkowe kupione w sklepie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej