Krem z pieczonych pomidorów i papryki, z kulkami koziego sera
średnie
14 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki pokrój na duże kawałki, oczyść i ułóż na blasze do pieczenia, przecięciem w dół. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki i posyp rozmarynem, pomidory przekrój na pół, ułóż na blasze przecięciem do góry, posypane tymiankiem i solą, skropione łyżeczką miodu. Z nieobranej główki czosnku odetnij czubek.
Krok 2
Piecz w 220ºC, na górnym poziomie piekarnika, przez 30 minut. Skórka papryki powinna przypiec się na czarno.
Krok 3
Paprykę obierz ze skórki, czosnek wyciśnij z łupin. Przełóż warzywa do malaksera, dodaj 100 ml bulionu przygotowanego z kostki cielęcej, wg przepisu na opakowaniu i zmiksuj. Zagotuj, dopraw solą i pozostałym miodem. Do misek nalej zupę, rozłóż kulki koziego sera, dołóż listek bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej