
Składniki
7 łyżek
5 łyżek
1 szczypta
5 łyżek
0.3 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
5 sztuk
45 dekagramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z obranych krewetek usuń czarne żyłki ale pozostaw ogonki.
Krok 2
Drobno posiekaj 3 cebule, a pozostałe pokrój w paski.
Krok 3
Podgrzej cukier w rondlu aż zbrązowieje a następnie dodaj do niego 3 łyżki wody i mieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty do uzyskania ciemnego karmelu.
Krok 4
Wyłącz ogień i dodaj resztę wody, podgrzej mieszając intensywnie aby grudki się rozpuściły.
Krok 5
Usmaż krewetki na oleju na średniej wielkości płomieniu do różowości.
Krok 6
Polej je powoli sosem rybnym oraz karmelem. Wymieszaj dobrze i smaż jeszcze przez minutę.
Krok 7
Dodaj sok z cytryny, brązowy cukier, sól oraz cebulę. Wymieszaj. Serwuj udekorowane paseczkami papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej