
Składniki
5 łyżek
200 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
4 sztuki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki posól i zostaw na 15 minut w zimnym miejscu.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń pestki i pokrój na plastry. Cebulki pokrój na kawałki o długości 2,5 cm, zieloną część tak samo, a czosnek posiekaj.
Krok 3
Rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż czosnek oraz połowę białej części szalotek. Po minucie dodaj krewetki i smaż przez kolejną minutę, aż będą zaróżowione. Wszystko wyjmij, odsącz i przełóż na półmisek.
Krok 4
Wlej resztę tłuszczu i wrzuć pozostałą część białych szalotek.
Krok 5
Dodaj pomidory, sos sojowy, szczyptę soli oraz cukier i duś pod przykryciem przez 8 minut.
Krok 6
dodaj mąkę roztartą w łyżce zimnej wody i wymieszaj, aby zagęścić sos. Dodaj podsmażone krewetki i zielone części szalotek i doprowadź do wrzenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























