Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem
łatwe
679 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
30 gramów
8 plastrów
100 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
20 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Plastry boczku ułóż obok siebie na chłodnej patelni i zacznij powoli podgrzewać. Poczekaj, aż tłuszcz się wytopi i boczek zrobi się chrupiący.

Krok 2
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.

Krok 3
Sałatę porwij na mniejsze liście i ułóż na półmisku lub głębokim talerzu. Polej obficie sosem.

Krok 4
Sałatkę posyp kawałkami chrupiącego boczku oraz anchois.

Krok 5
Na końcu posyp sałatkę grzankami i podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem
Szukasz prostego sposobu na smaczną przystawkę? Postaw na sałatkę Cezar z sałatą lodową i chrupiącym boczkiem. Według oryginalnej receptury, przyrządza się ją z sałaty rzymskiej, sosu Worcester, grzanek, startego parmezanu oraz sosu, w którego skład wchodzi między innymi: czosnek, ocet winny, jajko, pieprz oraz sok z cytryny. Istnieje wiele wariacji tej potrawy, które zakładają dodanie rozmaitych składników. Niekiedy jest to właśnie chrupiący boczek, innym razem pieczony kurczak lub anchois. Do sosu można dodać też majonez, a parmezan zastąpić innym serem, np. Goudą lub Tylżyckim. Ciekawym sposobem podania tego dania jest również zastąpienie grzanek aromatycznymi czosnkowymi tostami. Sałatkę Cezar serwuj dopiero po schłodzeniu w lodówce, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi, rukolą, listkami świeżej bazylii lub krążkami czerwonej cebuli. Warto wypróbować tę smaczną, a jednocześnie uniwersalną potrawę we własnej kuchni i podawać na wiele okazji. Przygotuj ją i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.