
Składniki
10 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
8 dekagramów
100 mililitrów
10 dekagramów
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roztop masło na patelni i dodaj do niego mąkę. Podsmaż, a następnie dodaj mleko cały czas mieszając. Następnie dodaj dwa żółtka i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa bez grudek.
Krok 2
Powstały sos, odstaw i po przestygnięciu wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Rozłóż sos na 3 części.
Krok 3
Szynkę i szczypior posiekaj. Do jednej części dodaj szczypior, do drugiej szynkę, a trzecią zostaw bez niczego.
Krok 4
Na umyty i posypany mąką stół, połóż łyżeczkę sosu i utocz jak walec (paluszki). Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krok 5
Na rozgrzanej patelni z olejem smaż krokiety aż nabiorą złocisto-pomarańczowego koloru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej