Kurczak pieczony na słoiku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony na słoiku

Autor: Lady of the House

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

3 ziarna

1 kilogram

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łyżkę oleju wlać do małej miseczki. Dodać łyżkę przyprawy, wymieszać. Powstałą marynatą nasmarować kurczaka wewnątrz i na zewnątrz i odłożyć na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć pokroić na cząstki. Przełożyć do miski, wymieszać z olejem, solą i czosnkiem. Wyłożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C, z włączoną funkcją góra/dół /termoobieg.

Kurczak pieczony na słoiku  - Krok 1

Krok 2

Do słoika wlać ¾ szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i łyżkę przyprawy. Nadziać kurczaka na słoik, ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godzinę 20 minut, w zależności od wielkości kurczaka. Po 30 minutach od włożenia kurczaka do piekarnika włożyć też blachę z ziemniakami.

Kurczak pieczony na słoiku  - Krok 2

Krok 3

Upieczonego kurczaka zostawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie podzielić na porcje przy pomocy noża do cięcia drobiu. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Kurczak pieczony na słoiku  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony na słoiku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po hiszpańsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony na słoiku Kurczak pieczony na słoiku

Kurczaka w całości postanowiłam upiec wykorzystując super prostą metodę ze słoikiem. Do słoika wlewa się wodę, dodaje przyprawy i nadziewa się na niego kurczaka. Tak przygotowanego wystarczy władować do piekarnika, by po godzince mieć soczyste, aromatyczne mięso i cudownie złocistą, wypieczoną, chrupiącą skórkę. Kurczaka podaję z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami.