Kurczak po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po hiszpańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

heart
782 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

1 słoik

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

100 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i obetnij końcówki kości. Mięso zamarynuj, obsypując je delikatnie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Kurczak po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

Pokrój paprykę i cukinię, szalotki rozkrój na pół. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż mięso, po czym przełóż na bok.

Kurczak po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

Na tej samej gorącej oliwie obsmaż paprykę, cukinię, połówki cebulek. Następnie dorzuć czosnek, dodaj kurczaka, rozmaryn, szałwię oraz oliwki.

Kurczak po hiszpańsku - Krok 3

Krok 4

Całość zalej Sosem w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr.

Kurczak po hiszpańsku - Krok 4

Krok 5

Duś pod przykryciem około 20 minut, dopraw do smaku pokrojonymi listkami bazylii. Tak przygotowanego kurczaka podawaj z ryżem.

Kurczak po hiszpańsku - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Rogalski

    Grzegorz Rogalski , 13.06.2020

    Pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Sad

    Ola Sad , 04.02.2018

    dosyć dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 15.12.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Kapuscinski

    Konrad Kapuscinski , 07.06.2016

    mnian

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sirek Mobilny

    Sirek Mobilny , 07.06.2016

    wypasiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kilian

    Piotr Kilian , 15.04.2016

    Witam, Lubię Wasze przepisy, ale sporo jest w nich nieścisłości. Czy moglibyście bardziej skupić się na definiowaniu ile dokładnie potrzeba produktów na dany przepis, bo spotkałem się z licznymi niedomówieniami. W tym przepisie piszecie, że potrzebny jest sos śmietanowo- paprykowy, a dalej na zdjęciu widoczny jest śmietanowo- pomidorowy..... Pozdrawiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan con

    Stefan con , 17.02.2016

    Gg

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak po hiszpańsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po hiszpańskuKurczak po hiszpańsku

Kuchnia hiszpańska to wiele inspiracji na smaczne dania. Tym razem połącz kurczaka z kremowym sosem, papryką i oliwkami. Będziesz potrzebować pałek z kurczaka, które należy natrzeć mieszanką przypraw do drobiu i odstawić na chwilę, aby nabrały wyjątkowego, wyrazistego smaku. Następnie podsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z oliwek i zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojone w kostkę warzywa: czerwoną i zieloną paprykę, cukinię oraz przepołowione szalotki. Po chwili dodaj na patelnię drobno posiekany czosnek, kurczaka oraz czarne oliwki. Do przyprawienia użyj rozmarynu oraz świeżych liści szałwii, które nadadzą potrawie wyrazistości. Na koniec zalej całość paprykowo-śmietanowym sosem i duś pod przykryciem przez sugerowany w przepisie czas. Podawaj z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. brązowego, a do dekoracji wykorzystaj listki bazylii. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, co świetnie udowadnia nasz przepis na kurczaka po hiszpańsku. Koniecznie go wypróbuj przy najbliższej okazji.