Kurczak Tikka masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Tikka masala

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 puszka

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 garść

50 mililitrów

100 gramów

6 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj obrany imbir, czosnek, chili z odrobiną wody. Cebulę i kurczaka pokrój w plastry. Kurczaka oprósz obficie przyprawą garam masala.

Krok 2

Na suchej patelni upraż goździki oraz pozostałą przyprawę garam masala. Podgrzewaj, aż zacznie intensywnie pachnieć, odstaw na bok.

Krok 3

W garnku na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kurczaka, dodaj przygotowaną pastę oraz uprażone przyprawy. Całość zalej pomidorami oraz mleczkiem kokosowym i gotuj przez 15 minut. Opcjonalnie dopraw do smaku solą.

Krok 4

Gotowe danie podawaj posypane posiekaną kolendrą, płatkami migdałów z jogurtem i cząstkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Tikka masalaKurczak Tikka masala

Do kuchni indyjskiej niektórzy smakosze podchodzą z dystansem, obawiając się nietypowych, egzotycznych i bardzo pikantnych przypraw. Od czego więc zacząć, jeśli mimo wszystko kulinarna ciekawość zwycięża? Proponujemy przepis na chicken tikka, który jest brytyjską wariacją na temat tradycyjnych indyjskich potraw. Niezwykle smakowity kompromis!

Dla kogo?

Mięso kurczaka cieszy się dużym uznaniem ze względu na łatwość i szybkość obróbki. Chicken tikka posmakuje każdemu, kto chciałby urozmaicić smak delikatnego i mało wyrazistego drobiu. Idealnie wyważone przyprawy i dodatek jogurtu to mocne strony dania.

Na jaką okazję?

Niech niedzielny obiad nie będzie zdominowany przez rosół. Kurczaka można podać w dużo bardziej zaskakującej formie. Czy smaczniejszej? O tym przekonacie się, gdy usłyszycie pytania o dokładkę.

Czy wiesz, że?

Na Wyspach Brytyjskich chicken tikka jest na tyle popularne, że w 2001 roku zostało oficjalnie ogłoszone potrawą narodową. Informację tę przekazał Minister Spraw Zagranicznych Robin Cook.

Dla urozmaicenia:

Jako uzupełnienie posiłku polecamy ryż lub pitę.