
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 puszka
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
1 garść
50 mililitrów
100 gramów
6 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiksuj obrany imbir, czosnek, chili z odrobiną wody. Cebulę i kurczaka pokrój w plastry. Kurczaka oprósz obficie przyprawą garam masala.
Krok 2
Na suchej patelni upraż goździki oraz pozostałą przyprawę garam masala. Podgrzewaj, aż zacznie intensywnie pachnieć, odstaw na bok.
Krok 3
W garnku na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kurczaka, dodaj przygotowaną pastę oraz uprażone przyprawy. Całość zalej pomidorami oraz mleczkiem kokosowym i gotuj przez 15 minut. Opcjonalnie dopraw do smaku solą.
Krok 4
Gotowe danie podawaj posypane posiekaną kolendrą, płatkami migdałów z jogurtem i cząstkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak Tikka masala
Do kuchni indyjskiej niektórzy smakosze podchodzą z dystansem, obawiając się nietypowych, egzotycznych i bardzo pikantnych przypraw. Od czego więc zacząć, jeśli mimo wszystko kulinarna ciekawość zwycięża? Proponujemy przepis na chicken tikka, który jest brytyjską wariacją na temat tradycyjnych indyjskich potraw. Niezwykle smakowity kompromis!
Dla kogo?
Mięso kurczaka cieszy się dużym uznaniem ze względu na łatwość i szybkość obróbki. Chicken tikka posmakuje każdemu, kto chciałby urozmaicić smak delikatnego i mało wyrazistego drobiu. Idealnie wyważone przyprawy i dodatek jogurtu to mocne strony dania.
Na jaką okazję?
Niech niedzielny obiad nie będzie zdominowany przez rosół. Kurczaka można podać w dużo bardziej zaskakującej formie. Czy smaczniejszej? O tym przekonacie się, gdy usłyszycie pytania o dokładkę.
Czy wiesz, że?
Na Wyspach Brytyjskich chicken tikka jest na tyle popularne, że w 2001 roku zostało oficjalnie ogłoszone potrawą narodową. Informację tę przekazał Minister Spraw Zagranicznych Robin Cook.
Dla urozmaicenia:
Jako uzupełnienie posiłku polecamy ryż lub pitę.