Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 puszka

6 łyżek

1 łyżka

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, czosnek i papryczkę chili, cebule i pomidory pokrój w kostkę. Cytrynę przetnij na pół z jednej połówki wyciśnij sok, drugą przekrój na cztery części, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Trzy łyżki oliwy wymieszaj z dwiema łyżkami przyprawy Knorr i sokiem z cytryny. Udka z kurczaka umyj, osusz, wymieszaj w marynacie, pozostaw najlepiej na 12 godzin.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

W garnku lub na patelni na kolejnej porcji rozgrzanej oliwy podsmaż czosnek, chili, cebule, cytrynę, dodaj pomidory, ciecierzyce z puszki, natkę kolendry, kmin rzymski i pozostałą przyprawę Knorr.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Powstały sos wymieszaj z jogurtem i przełóż do żaroodpornego naczynia, ułóż na nim pałki z kurczaka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię, udka piecz jeszcze około 15 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca.

Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć pomidorów z puszki jeśli nie masz świeżych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone uda z kurczaka z ciecierzycąPieczone uda z kurczaka z ciecierzycą

Nasz przepis na pieczone udka z kurczaka z ciecierzycą to nawiązanie do aromatycznej kuchni hinduskiej. Gdzie je dostrzeżecie? Przede wszystkim w egzotycznych przyprawach, które delikatnemu mięsu z kurczaka dodają charakteru. Papryczka chili wzmacnia ostrość dania, a kmin rzymski tworzy niepowtarzalny smak, który przeniesie was w orientalne klimaty. Ta prosta potrawa zawładnie waszymi kulinarnymi sercami na długo. Smacznego!

Dla kogo?

Pieczone udka z kurczaka z ciecierzycą to propozycja dla miłośników kuchni indyjskiej, o wyraźnym smaku i bogatym aromacie.

Na jaką okazję?

Danie doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie menu obiadowego. Będzie także zaskakującym, egzotycznym akcentem każdej domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca znana jest w kuchni od stuleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie wprowadzali ją do swoich przepisów. Dziś wykorzystywana jest bardzo szeroko do przygotowywania potraw wegetariańskich i mięsnych. Roztarte nasiona połączone z oliwą to doskonała pasta do smarowania chleba.

Dla urozmaicenia:

Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki. Do dekoracji wykorzystaj posiekane liście pietruszki.