Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

10 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szałwię utrzyj w moździerzu z solą.

Krok 2

Kurczaka natrzyj oliwą, a w środku solą i pieprzem.

Krok 3

Do środka kurczaka włóż kawałki jabłka i cytryny. Końce nóg zwiąż nicią. Natrzyj kurczaka solą szałwiową.

Krok 4

Blachę do pieczenia skrop oliwą i rozłóż na dnie plastry ziemniaków.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż kurczaka, a po około 10 minutach wlej na blachę 150 ml białego wina.

Krok 6

Polewaj mięso płynem z dna blachy co 15 minut. Danie piecz przez 40-60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
18 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej