
Składniki
4 sztuki
5 sztuk
1.5 łyżki
20 gramów
2 sztuki
0.25 pęczka
1 szczypta
2.5 dekagrama
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj papryczkę chilli i kolendrę. Kurczaka pokrój na większe kawałki. Posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i posiekaną papryczką chilli.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, smaż kurczaka ze wszystkich stron, polej rumem i zapal. Podczas tej czynności zachowaj szczególną ostrożność.

Krok 3
Dodaj wino, szczyptę imbiru i duś około 15 minut wolnym ogniu.

Krok 4
Banany obierz pokrój w grubsze plastry i lekko obsmaż na połowie masła.

Krok 5
Banany wraz z pozostałym, zimnym masłem dodaj do kurczaka. Chwilę pogotuj, aż smaki się połączą i natychmiast podawaj posypane posiekaną kolendrą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z bananami po kubańsku
Kurczak duszony z bananami to danie inspirowane kuchnią kubańską. Różne odmiany bananów są w niej dość często wykorzystywanym składnikiem do przyrządzania placków i deserów, a smak tych owoców pasuje do wielu mięs, zwłaszcza drobiu. Zamarynuj kurczaka w przyprawach, w tym chili, a następnie usmaż go. Polej słynnym kubańskim trunkiem i podpal – flambirowanie, czyli przyrządzanie potraw z użyciem płomieni, sprawia, że dania zyskują na smaku. Możesz jednak pominąć ten krok, podlać kurczaka winem i dusić przez chwilę do miękkości. Na koniec podsmaż banany – sprawdzą się również odmiany warzywne, czyli platany, których nie jada się na surowo. Połącz owoce z kawałkami mięsa, dokładnie wymieszaj i podawaj. Popularnymi dodatkami do kubańskich dań są ryż oraz ziemniaki (w tym słodkie), więc wybierz to, co lubisz najbardziej. Gotową potrawę serwuj udekorowaną świeżą posiekaną kolendrą. Wypróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje kurczak z bananami po kubańsku. Mamy nadzieję, że przyrządzanie oryginalnych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.