Kurczak z papryką, anyżówką i oregano przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

13

heart
150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

50 mililitrów

400 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na kawałki, posól. Wymieszaj mąkę z ostrą papryką w proszku. Opanieruj każdy kawałek kurczaka, strzepując nadmiar mąki z papryką.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 1

Krok 2

W rondlu lub na patelni rozgrzej oliwę. Na mocnym ogniu zrumień z jednej strony kawałki kurczaka. Przełóż je na drugą stronę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski papryki.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 2

Krok 3

Kiedy kurczak zacznie się rumienić z drugiej strony, wlej anyżówkę, podpal i zaczekaj, aż alkohol się wypali.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory oraz roztarte w dłoniach oregano. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości (ok. 40 min.)

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej