
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
4 sztuki
50 mililitrów
400 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podziel na kawałki, posól. Wymieszaj mąkę z ostrą papryką w proszku. Opanieruj każdy kawałek kurczaka, strzepując nadmiar mąki z papryką.

Krok 2
W rondlu lub na patelni rozgrzej oliwę. Na mocnym ogniu zrumień z jednej strony kawałki kurczaka. Przełóż je na drugą stronę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski papryki.

Krok 3
Kiedy kurczak zacznie się rumienić z drugiej strony, wlej anyżówkę, podpal i zaczekaj, aż alkohol się wypali.

Krok 4
Dodaj pomidory oraz roztarte w dłoniach oregano. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości (ok. 40 min.)

Krok 5
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej