Lekki bigos z warzywami i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekki bigos z warzywami i mięsem

Autor: monic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

80 dekagramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj. Pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, przemieszaj.

Krok 2

Cebule obierz i grubo posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, potnij w ukośne, cienkie plasterki.

Krok 3

Kapustę oczyść, usuń uszkodzone zewnętrzne liście, wytnij głąb, a resztę poszatkuj. W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień na nim mięso.

Krok 4

Do mięsa dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę. Dołóż marchewkę oraz kapustę. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś 40 min.

Krok 5

W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszaj, aby bigos nie przywarł do dna garnka.

Krok 6

Pomidory sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój. Dodaj do bigosu 5 min przed końcem duszenia.

Krok 7

Koperek oraz tymianek opłucz, posiekaj. Wsyp zioła. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Krok 8

Porada: jeśli lubisz, bigos możesz zakwasić 1 łyżką soku wyciśniętego z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekki bigos z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej