Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę!
średnie
6 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
0.75 szklanki
0.25 szklanki
0.75 szklanki
1 szczypta
500 gramów
400 gramów
180 gramów
6 łyżek
6 łyżek
0.25 szklanki
150 gramów
300 gramów
0.5 szklanki
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem żółtka i odrobinę barwnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Krok 2
Masa: Śmietankę kokosową ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie dodać jogurty, połączyć. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać kilka łyżek ubitej śmietanki z jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować).
Krok 3
Poncz: wymieszać pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu)
Krok 4
Ułożenie tortu: Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, Nasączyć połową ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć wiśnie (rozmrożone), Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy) Przykryć drugim blatem Nasączyć resztą ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć jagody Przykryć resztą masy Posypać posiekaną czekoladą
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej