Łosoś z pistacjową panierką na puree z kalafiora
łatwe
171 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
50 gramów
1 pęczek
150 gramów
5 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
50 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Otrzyj limonkę ze skóry, przekrój ją z wysokości na cztery części. Z grubsza pokrój natkę pietruszki.

Krok 2
Filety z łososia natrzyj delikatnie oliwą wymieszaną ze skórką z limonki, oprósz pieprzem cytrynowym, delikatnie oprósz solą, obsmaż z obu stron na patelni następnie przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Krok 3
W kielichu blendera umieść okrojone ze skóry kromki chleba tostowego, dodaj orzechy pistacjowe, przyprawy Knorr i przesiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie zmiksuj.

Krok 4
Zielony „chleb z orzechami” pomieszaj ze 100 g masła. Powstałą masę nałóż na wierzch fileta z łososia. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 15 minut.

Krok 5
Kalafiora pokrój w marniejsze różyczki, ugotuj w osolonej wodzie pod przykryciem do zupełnej miękkości - około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź różyczki kalafiora na durszlaku, przełóż do kielicha blendera, dodaj 50 g masła, oliwę truflową, parmezan i odrobinę soli. Całość dokładnie zmiksuj aż powstanie aksamitne puree. Upieczonego łososia serwuj na talerzu, na puree z kalafiora z cząstkami limonki.


Dobra rada:
Orzechy pistacjowe możesz zastąpić dowolnymi orzechami lub np. pestkami słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś z pistacjową panierką na puree z kalafiora
Łososia uwielbiają wszyscy. To ryba, która już od kilkunastu lat nieprzerwanie króluje również na polskich stołach. Najczęściej spotykana jest w formie smażonej lub grillowanej, z różnymi dodatkami warzywnymi. Jeśli szukacie oryginalnego przepisu na łososia, wykorzystajcie naszą propozycję na rybę z pistacjową panierką, podaną na lekkim purée z kalafiora. To kompozycja, która z trafi w gust każdego smakosza nowoczesnej, aromatycznej i pysznej kuchni. Całości dania dopełniają egzotyczne przyprawy, a także oliwa truflowa i limonka. To wyjątkowa propozycja na pyszny obiad!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika dań rybnych, opartych o bogatą kompozycję smaków i aromatów.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na uroczysty obiad. Łosoś w panierce z dodatkiem purée z kalafiora idealnie sprawdzi się podczas świąt, a także jako główny element menu eleganckiej kolacji.
Czy wiesz, że?
Młode łososie żyją początkowo w rzekach. Po około 3 latach spływają do morza, gdzie osiągają dorosłość, a na tarło najczęściej powracają do rzeki, w której same się wylęgły.
Dla urozmaicenia:
Pistacje możecie zastąpić innymi orzechami lub ziarnami słonecznika.