Lukier z białek i cukru pudru - przepis cytrynowy | Przepisy.pl pixel

Lukier z białkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

heart
375 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

769 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1451 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier puder przesiej przez sito aby nie miał żadnych grudek.

Lukier z białkiem - Krok 1

Krok 2

Białko ubij delikatnie rózgą aby się lekko spieniło.

Lukier z białkiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj cukier puder i ucieraj tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Lukier z białkiem - Krok 3

Krok 4

Lukier powinien być biały i gęsty. Gęstość można regulować dodając albo kilka kropli wody, albo trochę cukru pudru.

Lukier z białkiem - Krok 4

Krok 5

Biały lukier wymieszaj z odrobiną barwnika spożywczego najlepiej w proszku lub w żelu. Lukier możesz zabarwić również naturalnymi barwnikami np. sokiem z buraka, sokiem ze szpinaku lub szafranem ale pamiętaj, że barwnik w płynie rozrzedzi lukier.

Lukier z białkiem - Krok 5

Krok 6

Gęsty lukier przełóż do szprycy z maleńkim otworem lub do papierowej tutki i wyciskaj wzory na ciastach lub ciasteczkach. (Możesz go również wykorzystać do polewania dużych płaskich powierzchni i wykonywania napisów). Odstaw do zastygnięcia.

Lukier z białkiem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 01.12.2022

    TAK Prosty i efektowny sposób na dekorację ciasteczek. Często korzystam z przepisu, szczególnie gdy chcę, by lukier był śnieżnobiały. Goście zawsze są pod wielkim wrażeniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina

    Paulina , 04.12.2020

    TAK. Najszybszy i najprostszy sposób na dekoracje ciasteczek i pierników. Korzystam z niego od wielu lat.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Paska ukraińska
czas przygotowania
210 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lukier z białkiemLukier z białkiem

Przepis na lukier z białek jest od wielu lat niezmienny. Potrzebujecie jedynie białek, cukru pudru oraz barwników spożywczych, jeśli chcecie desery ozdabiać kolorowymi polewami. Lukier z białka i cukru pudru wymaga dłuższego ucierania, które sprawia, że jego konsystencja staje się gęsta, a kolor zmienia się na biały. Warto jednak poświęcić kilka minut na kuchenny fitness, aby polać przygotowany deser słodkim lukrem. Pewnie nie wyobrażacie sobie pączków bez lukrowej polewy, która dodaje im dodatkowej nuty słodyczy. Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić lukier z białek, odpowiedź znajdziecie w naszym przepisie.

Dla kogo?

Lukier z białek to propozycja dla każdego domowego cukiernika, który chce wzbogacić swoje desery o słodką polewę.

Na jaką okazję?

Trudno wskazać okazję, podczas której lukier z białka by się nie sprawdził! Wykorzystajcie go zawsze, gdy chcecie zaserwować wyjątkowe desery!

Czy wiesz, że?

Istnieje co najmniej kilka przepisów na biały lukier. W zależności od jego zastosowania spotkacie między innymi lukier cukierniczy, przygotowywany z cukru pudru, soku z cytryny oraz mleka, a także lukier plastyczny, wykorzystywany do dekoracji ciast i tortów. Nasza propozycja to tradycyjny lukier królewski, najpopularniejszy w domowej kuchni.

Dla urozmaicenia:

Lukier do ciasta możecie dowolnie kolorować, z wykorzystaniem naturalnych barwników spożywczych.