
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
80 mililitrów
80 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Obierz banana, odważ 300 g, rozgnieć widelcem. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odważ 250 g.

Krok 2
Wymieszaj połowę czekolady, starte jabłko, rozgniecione banany oraz mleko.

Krok 3
Dodaj mąkę pszenną, migdałową, sodę, kakao, cynamon i wymieszaj. Na końcu wlej olej, mleko i ponownie wymieszaj.

Krok 4
Gotowe ciasto nałóż do foremek od muffinków. Na wierzch powtykaj resztę kawałków czekolady. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.


Dobra rada:
Gotowe ciasto możesz polać polewą czekoladową i posypać kawałkami białek lub mlecznej czekolady. Doskonale pasują również suszone owoce jak wiśnie lub żurawina.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki czekoladowe
Na widok muffinków czekoladowych trudno się nie uśmiechnąć. Babeczki to jednak nie tylko nienaganna prezencja, ale przede wszystkim wyśmienity smak. Oprócz czekolady w każdej porcji zmieściliśmy także banana, jabłko i aromatyczny cynamon. Aż ślinka cieknie! Rozglądasz się za idealnym przepisem na babeczki czekoladowe? Poszukiwania możesz uznać za zakończone!
Dla kogo? Za czekoladowymi muffinkami przepadają osoby, które mają dość długiego ucierania składników na ciasta. Dużym atutem babeczek czekoladowych jest to, że wszystkie składniki miesza się krótko, a ciasto nie musi być idealnie gładkie. Przepis na muffinki czekoladowe jest więc w sam raz dla kucharzy, którym zależy na czasie.
Na jaką okazję? Łatwe muffinki czekoladowe to czarny koń każdej imprezy. Goście, próbując jednej, od razu rozglądają się za następną. Do wygodnego jedzenia babeczek czekoladowych nie potrzeba talerzy i sztućców – przyjęcie na pełnym luzie i mniej zmywania!
Czy wiesz, że? 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffina. Nie ma to, jak pyszne świętowanie! Przepis na muffiny czekoladowe będzie najlepszym sposobem na uczczenie tego dnia.
Dla urozmaicenia: Mleko w przepisie na muffinki czekoladowe śmiało można zastąpić maślanką naturalną. Drobna modyfikacja przepisu sprawi, że babeczki czekoladowe będą jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Ich wierzch można dodatkowo udekorować polewą, kolorową posypką albo czekoladowymi dropsami.