Makaron linguine z pieczonymi warzywami
łatwe
733 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
1 sztuka
250 gramów
130 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220° C. Makaron ugotuj al dente, według wskazówek producenta. Po ugotowaniu makaron odcedź, pozostawiając niewielką ilość wody na dnie.
Krok 2
Bakłażana, cukinię i cebulę pokrój w półplastry, pomidorki przekrój na pół, posiekaj bazylię, zetrzyj ser, czosnek rozetrzyj na miazgę. Warzywa rozłóż na blasze piekarnika. Piecz około 10- 15 minut.
Krok 3
W misce z kilkoma łyżkami wody i oliwą rozetrzyj bulion warzywny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser i posiekaną bazylię. Całość mieszaj, aż uzyskasz gładką pastę.
Krok 4
W garnku, w którym gotowałeś makaron pomieszaj pastę i upieczone warzywa.

Dobra rada:
Do makaronu możesz dodać garść suszonych pomidorów.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron linguine z pieczonymi warzywami
Makaron linguine z pieczonymi warzywami nie tylko apetycznie wygląda, ale też świetnie smakuje. To jeden z licznych dowodów na to, że jedzenie wegetariańskie ma wiele zalet. W przypadku tego przepisu duże znaczenie ma sposób przyrządzania warzyw – pieczone w piekarniku są delikatnie przyrumienione i jednocześnie soczyste. Pieczenie wydobywa ich naturalne walory smakowe i warzywa nie rozpadają się, jak czasami zdarza się przy smażeniu. Możesz upiec je w folii, wtedy zachowają ładniejszy kolor i nie wyschną. W kuchni wegetariańskiej bardzo ważne są też przyprawy. O wyrazistości tego dania decyduje także pasta przygotowana z bulionu warzywnego, przeciśniętego przez praskę czosnku, startego sera oraz posiekanej bazylii, którą doprawia się makaron oraz warzywa. Całość możesz posypać parmezanem lub startym żółtym serem. Potrawa będzie również świetnie komponowała się z innymi warzywami – suszonymi pomidorami, kaparami lub pieczoną papryką. Sprawdź, jak przygotować pyszne danie wegetariańskie z makaronem!