Makaron po korsykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron po korsykańsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

300 gramów

600 gramów

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

0.5 łyżeczki

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w drobną kostkę, a boczek w paski.

Krok 2

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 3

W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę, czosnek, pomidory, boczek, a po kilku minutach wlej wino. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Duś przez kilka minut i dolej wody, by przykryła zawartość. Duś przez około 2 godziny.

Krok 5

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.

Krok 6

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami mięso z sosem i makaron. Posyp wierzch serem i zieloną natką pietruszki.

Krok 7

Zapiekaj około 30 minut w temperaturę 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po korsykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej