Makaron Puttanesca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron Puttanesca

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

800 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

0.25 szklanki

1 łyżka

6 sztuk

450 gramów

0.25 szklanki

4 sztuki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń nasiona, a miąższ rozgnieć.

Krok 3

Cebulę pokrój w plastry, czosnek i anchois posiekaj.

Krok 4

W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez 5 minut.

Krok 5

Dodaj pomidory, oliwki, kapary, anchois oraz oregano i rozmaryn. Dopraw pieprzem oraz solą i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 6

Wrzuć makaron i wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
25 osób ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej