
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
40 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
250 gramów
1 łyżka
250 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w wąskie paski i wysmaż na patelni. Zdejmij skwarki i włóż do miski.
Krok 3
Paprykę oczyść i umyj, pokrój w kostkę. Odcedź kukurydzę i włóż na patelnie razem z groszkiem i papryką.
Krok 2
zagotuj 0,5 szklanki wody i rozprowadź w niej Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr.
Krok 4
Podsmaż na tłuszczu z topienia boczku, podlej bulionem i duś przez ok. 5 minut.
Krok 5
Do podduszonych warzyw dodaj przecier pomidorowy. Całość dopraw oregano i 2 łyżkami śmietany. Dokładnie wymieszaj i całość jeszcze raz zagotuj.
Krok 6
Odsączony makaron wyłóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Całość posyp skwarkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej