Ciasto Marcinek - przepis: na dużą blachę | Przepisy.pl pixel

"Marcinek"

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

572 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

270 gramów

70 gramów

80 mililitrów

30 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

krem:

220 mililitrów

200 gramów

1 sztuka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym aż będzie jasne i puszysta. Dodaj jajko i dalej ucieraj aż do momentu połączenia się składników. Dodaj mąkę z sodą oraz śmietanę. Ciasto wyrabiaj aż wszystko się połączy.

"Marcinek" - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj cienko na grubość ok 2-3mm na całą blaszkę z piekarnika i piecz w temperaturze 180C przez 10 minut. Czynność powtórz aż do wyczerpania ciasta.

"Marcinek" - Krok 2

Krok 3

Wypieczone i jeszcze lekko ciepłe ciasto pokrój nożem w prostokąty wielkości foremki 25 na 10cm do pieczenia keksu. Zachowaj wszystkie resztki ciasta.

"Marcinek" - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem. Otrzyj skórkę z cytryny. Wszystkie składniki ubij aż krem zgęstnieje i dopraw cytryną.

"Marcinek" - Krok 4

Krok 5

Formę keksową wyłóż pergaminem i układaj na przemian upieczone ciasto oraz cienką warstwę kremu aż do wyczerpania składników. Ciasto zwiń folią, przygnieć lekko i wstaw do lodówki na minimum 2h. Resztki ciasta pokrusz drobno i użyj ich do dekoracji ciasta.

"Marcinek" - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto możesz podać posypane prażonymi migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - "Marcinek""Marcinek"

Marcinek, czyli wypiek o niezwykle sympatycznej nazwie, jest pierwszorzędnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki herbaty lub owocowej lemoniady. Składa się z kilku warstw cienkiego ciasta oraz kremu śmietankowego. Nie potrzebuje zbyt wielu ozdobników, sam Marcinek wygląda i smakuje kapitalnie.

Dla kogo?

Kremowy wypiek zadowoli najbardziej wymagającego łasucha. Zacznijcie od razu nagrzewać piekarniki.

Na jaką okazję?

Marcinka będziecie chętnie zapraszać do jadalni. Przez cały zabiegany tydzień mieliście ochotę na zrobienie domowego ciasta? Marcinek okaże się popisowym deserem, sprawdzającym się idealnie jako towarzysz weekendowego odpoczynku.

Czy wiesz, że?

Przepis na Marcinka pochodzi prawdopodobnie z terenów Podlasia. Najlepiej smakuje po kilku–kilkunastu godzinach od przyrządzenia.

Dla urozmaicenia:

Wierzch ciasta Marcinek posypcie kakao i udekorujcie ulubionymi orzechami, np. włoskimi lub laskowymi.