Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

4 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podroby oczyść, umyj, możesz pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2

Cebulę obierz i rozkrój w ćwiartki, marchewkę i selera w plastry. Przełóż warzywa razem z mięsem do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 1,5-2 godziny.

Krok 3

Przecedź bulion i wybierz mięso. Zieleninę posiekaj i gotuj wszystko na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Zestaw z ognia i odstaw.

Krok 4

W tym czasie rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj żółtka i sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszaj delikatnie, dodaj odrobinę ciepłej, ale nie wrzącej zupy.

Krok 5

Wlej cytrynowy sos i energicznie zamieszaj. Nie gotuj, aby jajka się nie ścięły. Grecką zupę Mayeritsa podawaj od razu, z dodatkiem ryżu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Meksykański kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej