Mayeritsa czyli wielkanocna zupa z jagnięciny
trudne
5 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
4 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podroby oczyść, umyj, możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
Cebulę obierz i rozkrój w ćwiartki, marchewkę i selera w plastry. Przełóż warzywa razem z mięsem do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 1,5-2 godziny.
Krok 3
Przecedź bulion i wybierz mięso. Zieleninę posiekaj i gotuj wszystko na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Zestaw z ognia i odstaw.
Krok 4
W tym czasie rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj żółtka i sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszaj delikatnie, dodaj odrobinę ciepłej, ale nie wrzącej zupy.
Krok 5
Wlej cytrynowy sos i energicznie zamieszaj. Nie gotuj, aby jajka się nie ścięły. Grecką zupę Mayeritsa podawaj od razu, z dodatkiem ryżu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej