Mazurek kajmakowy - przepis z mąką ziemniaczaną | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Mazurek kajmakowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
176 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

50 gramów

60 gramów

120 gramów

1 sztuka

120 gramów

230 gramów

40 gramów

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej wsyp cukier puder. Wymieszaj. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, a następnie jajko. Zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 60 minut.

Mazurek kajmakowy - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie przenieś na prostokątną formę. Odetnij nadmiar ciasta i wykorzystaj je do wykonania brzegów – uformuj z ciasta wałeczki, umieść je dookoła spodu i spłaszcz za pomocą widelca. Ponakłuwaj widelcem dodatkowo spód. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut (do zarumienienia). Wyciągnij po tym czasie i odstaw do wystudzenia.

Mazurek kajmakowy - Krok 2

Krok 3

Na spód schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie dżem z czarnej porzeczki.

Mazurek kajmakowy - Krok 3

Krok 4

Masę kajmakową wymieszaj energicznie w misce za pomocą rózgi kuchennej, by stała się jednolita, a następnie wyłóż ją delikatnie na dżem. Wyrównaj. Udekoruj wierzch mazurka płatkami migdałowymi (można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni) i suszoną żurawiną.

Mazurek kajmakowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek kajmakowyMazurek kajmakowy

Wielkanoc to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. Właśnie wtedy na stołach pojawiają się łakocie, na które z utęsknieniem czeka się przez cały rok. Jednym z tradycyjnych deserów jest mazurek. Bez niego święta się nie liczą! Kruche ciasto, masa kajmakowa, której słodki smak przełamuje kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki i obowiązkowe bakalie – warto spróbować wykonać ten mazurek kajmakowy. Przepis czeka!

Dla kogo?

Efektowne mazurki często kojarzą się początkującym szefom kuchni z trudnymi i pracochłonnymi frykasami. Opracowany przez nas prosty przepis na mazurek kajmakowy jest idealny na przełamanie pierwszych cukierniczych lodów.

Na jaką okazję?

Możesz potraktować go jako mazurek „last minute”. Zrobienie mazurka kajmakowego bez problemu uwzględnisz w harmonogramie świątecznych przygotowań.

Czy wiesz, że?

Mazurki przyrządzane na kruchym spodzie to dość niskie ciasta. Jeśli wolisz, by twój mazurek kajmakowy był trochę wyższy, wykorzystaj mniejszą formę.

Dla urozmaicenia:

Zaszalej z bakaliami! Do kajmakowego mazurka pasują również kandyzowana skórka pomarańczowa i suszone śliwki.