
Składniki
ciasto:
200 gramów
200 gramów
200 gramów
3 sztuki
90 gramów
50 gramów
50 gramów
1 szczypta
wierzch:
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozpuść masło. Następnie zdejmij z ognia i dodaj 2/3 posiekanej czekolady. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw na bok.

Krok 2
W misce wymieszaj obie mąki i sól. Jajka lekko ubij z cukrem pudrem.

Krok 3
Do masy jajecznej dodaj przygotowaną masę czekoladową i wymieszaj mikserem.

Krok 4
Następnie ciągle mieszając, dodaj mieszaninę mąk, pozostałą 1/3 część czekolady i suszoną żurawinę.

Krok 5
Do formy wyłożonej papierem do pieczenie przełóż ciasto i piecz w piekarniku 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Krok 6
Po wyjęciu z piekarnika posyp żurawiną oraz posiekaną, gorzką czekoladą.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezglutenowe brownie
Bezglutenowe desery szturmem zdobyły polską kuchnię. Znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, w których tradycyjną mąkę zastępuje się jej bezglutenowym odpowiednikiem. Jeśli lubicie czekoladowe smaki – spróbujcie naszego przepisu na bezglutenowe brownie z mąki kukurydzianej i jaglanej. Doskonałym dodatkiem do ciasta jest suszona żurawina, dodająca mu orzeźwiającego smaku. To propozycja dla fanów amerykańskich deserów, w nieco zmienionej formie.
Dla kogo?
Brownie bezglutenowe to pomysł przede wszystkim dla osób unikających glutenu, a także dla każdego, kto lubi klasyczne desery, przygotowane w nowoczesny sposób.
Na jaką okazję?
Brownie z mąki kukurydzianej, jest idealnym urozmaiceniem domowego menu deserowego. Nie zapominajcie o tym przepisie, zapraszając znajomych na imprezę. Ciasto będzie prawdziwym hitem każdego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Brownie to deser, który można zaliczyć do kanonu amerykańskich potraw. W klasycznej wersji ciasto przyrządzane jest z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki.
Dla urozmaicenia:
Czekoladowe ciasto bez glutenu po upieczeniu udekorujcie suszoną żurawiną.