
Składniki
800 gramów
2 sztuki
300 mililitrów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oczyść z łusek, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, oprósz delikatnie białym pieprzem, skrop sokiem z cytryny ok. 1 łyżeczki i odstaw na 20 minut.
Krok 2
Pastę curry wraz z koncentratem pomidorowym i przyprawa curry w proszku delikatnie podsmaż w rondelku, aż się lekko zrumienią, po czym dodaj sok z połówki cytryny, mini kostki czosnek Knorr i śmietankę. Całość zagotuj energicznie mieszając, aż odparuje 1/3 płynu.
Krok 3
Rybę ułożoną na blaszce do pieczenia z pergaminem, upiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 12 minut.
Krok 4
Gdy ryba będzie gotowa, podawaj ja polaną sosem curry i ryżem jaśminowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miruna z sosem curry
Miruna to ryba charakteryzująca się wyjątkowo delikatnym mięsem, które zaserwujesz na wiele różnych sposobów. Ten wariant jej przyrządzenia na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie boją się odważnego łączenia smaków w kuchni. Bardzo intensywne czerwone curry zostaje przełamane śmietanką (którą opcjonalnie możesz zastąpić łagodnym jogurtem naturalnym) i sokiem z cytryny. Delikatna miruna, starannie oprószona wcześniej białym pieprzem i skropiona cytryną staje się wyrazista zarówno w smaku, jak i zapachu. Gotową rybę polaną sosem curry podawaj z ryżem lub kaszą – dobrze sprawdzi się tu gryczana czy jaglana. Jako dodatek serwuj bukiet warzyw gotowanych na parze albo prostą sałatkę przygotowaną z pokrojonych pomidorów i doprawioną octem balsamicznym. Takie danie to doskonała inspiracja na wystawny obiad, a – co ważne – jego przyrządzenie nie zajmie Ci wiele czasu. Pobierz listę składników i podaj oryginalną potrawę z miruny. Koniecznie podziel się swoją opinią o przepisie w komentarzu.


































