Młoda kapusta duszone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Młoda kapusta duszone

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyść z wierzchnich, uszkodzonych liści. Przekój na ćwiartki, odetnij głąb a liście posiekaj. W dużym garnku roztop masło, wrzucaj kapustę partiami w miarę krojenia. Wlej ok. 1 szkl. wody i duś 10 - 15 minut co chwilę mieszając - kapusta powinna zmniejszyć znacznie swoją objętość i nieco zmięknąć, ale pozostać jędrna.

Krok 2

Dosyp sosy sałatkowe, wymieszaj i duś razem 5 minut. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek albo podgardle wędzone - zrumień na skwarki. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj robiąc zasmażkę. Dołóż do niej kilka łyżeck uduszonej kapusty, wymieszaj i przełóż do garnka z kapustą. Wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj koperek.

Krok 3

Podawaj jako jarzynkę do dań obiadowych albo samodzielne danie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ratatui a’la Gousto
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej