Mus truskawkowy z bitą śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Autor: Kulinarne Gatity

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 łyżeczki

500 gramów

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.

Krok 2

Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej