
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 opakowania
130 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj cukinię i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ i lekko go posiekaj Cukinię ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 2
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na pół. Odcedź ciecierzycę. Wymieszaj warzywa i ciecierzycę w misce. Dodaj również posiekany miąższ.
Krok 3
Nadziewaj cukinię przygotowanymi warzywami.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 500mo wody i zagotuj. Polej sosem cukinię, posyp serem i całość zapiekaj w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Dobra rada:
Podawaj z ryżem. Dodaj również świeża zioła jak listki bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nadziewana cukinia
Cukinię przyrządzać można na wiele różnych sposobów, ale nie da się ukryć, że warzywo faszerowane jest jednym z jej najbardziej apetycznych i kuszących wcieleń. Znaleźć można wiele przepisów na nadzienie do cukinii w wersji mięsnej, lecz warto pamiętać, że wegetariańskie receptury też mają wiele do zaoferowania. Dziś nafaszerujesz cukinię wege, ciecierzycą i papryką.
Dla kogo?
Dla niejednego smakosza cukinia nadziewana jest prawdziwą warzywną królową. Zaliczasz się do jej zwolenników? Zatem nie trać czasu i przygotuj efektowny specjał, który cieszy i oczy, i podniebienie.
Na jaką okazję?
Chcesz zrobić niespodziankę swojej drugiej połowie? A może udowodnić rodzicom, że świetnie radzisz sobie z samodzielnym gotowaniem? Tak naprawdę każdy powód jest dobry, by przyrządzić nadziewaną cukinię.
Czy wiesz, że?
Do pieczenia nadziewanych cukinii wybieraj młode i nieprzerośnięte warzywa. Mają delikatną skórkę oraz niewielką ilość nasion. Smakują zdecydowanie najlepiej.
Dla urozmaicenia:
Czerwona soczewica również sprawdzi się jako element wegetariańskiego nadzienia do cukinii.