
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żołądki obgotuj, zalej świeżą wodą, dodaj włoszczyznę pokrojoną w paski, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, łyżeczkę soli.
Krok 2
Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy będą miękkie. Po ugotowaniu żołądki wyjmuj i pokrój w paski.
Krok 3
W rondelku roztop masło, dodaj mąkę, stale mieszając podlewaj wywarem z żołądków.
Krok 4
Dodaj posiekany koper i gotuj jeszcze chwilę, dodaj pokrojone żołądki, wymieszaj.
Krok 5
Podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej