Nóżki po szlachecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nóżki po szlachecku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

10 ziaren

5 ziaren

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże nóżki wieprzowe bardzo dokładnie opal nad płomieniem i umyj. Włoszczyznę i cebule oczyść, umyj i pokrój.

Krok 2

Nóżki i warzywa zalej wodą, dodaj ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i sól. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 godzimy, do czasu, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.

Krok 3

Wyjmij nóżki z wywaru i ostudź. Mięso oddziel od kości, pokrój w paski i przełóż do dużej salaterki albo do małych miseczek.

Krok 4

Odcedź warzywa z wywaru, a następnie go ugotuj. Do jeszcze wrzącego wywaru dodaj białko, a gdy się zetnie wywar przecedź ponownie, najlepiej przez gęste sitko.

Krok 5

Gorący wywar dopraw zmielonym pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą, dodaj także zmiażdżony w prasce czosnek i sok z cytryny.

Krok 6

Mięso z nóżek zalej wywarem i odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Galaretę ozdób cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nóżki po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
33 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej