
Składniki
40 dekagramów
2 sztuki
1.5 kilograma
4 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
15 gramów
40 dekagramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dwie Kostki Rosołu z kury Knorr zagotuj w 200 mililitrach wody, do powstania esencjonalnego wywaru.

Krok 2
Cebule, boczek i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, do momentu, gdy się zrumienią.

Krok 3
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj bulion, jaja, podsmażony boczek i warzywa. Następnie dobrze wymieszaj, dopraw majerankiem. Na końcu dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.

Krok 4
Wylej masę do niskiej foremki pieczeniowej i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Krok 5
Kugel powinien być niezbyt mokry w środku i zrumieniony na zewnątrz. Podawaj z gęstą śmietaną.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kugel
Zmagania w kuchni rozpocznijmy od podstaw: co to jest kugel? To ziemniaczana babka z cebulą i wędzonym boczkiem. Danie wywodzi się z kuchni żydowskiej i przypomina nieco popularne placki ziemniaczane. Kugel ziemniaczany jest jednak bardziej wyrazisty i piecze się go w piekarniku zamiast smażenia. Chcesz zrobić tę intrygującą potrawę od podstaw? Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na kugiel i odkryj nowe oblicze zapiekanki.
Dla kogo? Kugel ziemniaczany to treściwe danie, które zadowoli wszystkich miłośników konkretnych posiłków. Jak zrobić kugiel? Przygotowywanie zapiekanki zacznij od przyrządzenia bulionu na wędzonym boczku. Następnie podsmaż na tłuszczu pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz mięso. Dorzuć je potem do startych wcześniej ziemniaków na kugiel, dolej do całości bulion i dodaj jajka. Na koniec dorzuć mąkę i majeranek. Ziemniaczaną masę przełóż do niskiego, żaroodpornego naczynia i upiecz. Kierując się przepisem na kugiel ziemniaczany, w efekcie otrzymasz danie miękkie w środku, które na zewnątrz będzie posiadać zarumienioną, delikatnie chrupiącą skórkę. Mniam!
Na jaką okazję? Kugel ziemniaczany króluje w jesiennych i zimowych jadłospisach. W chłodniejszych miesiącach chętniej zamieniamy sałatki i chłodniki na rozgrzewające specjały. Niech jednym z nich będzie ten ziemniaczany przysmak! O przepisie na kugiel pamiętaj w porze obiadu lub wieczorem, gdy masz ochotę na gorącą kolację. Kugiel ziemniaczany możesz serwować jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs czy warzyw duszonych z sosem.
Czy wiesz, że? Przepisy na kugiel szczególne miejsce zajmowały w kuchniach województwa świętokrzyskiego. Pierwotnie był daniem bardzo wytwornym, do którego wykonania używano między innymi baraniny oraz gęsiny. Na potrzeby biedniejszych obywateli kugel został przekształcony w babkę ziemniaczaną.
Dla urozmaicenia: Serwuj go z kwaśną śmietaną lub wybranym sosem. Sprawdzą się pieczarkowy i czosnkowy. Ozdób potrawę natką pietruszki i świeżymi warzywami. Wykorzystaj pomidorki cherry, ogórka szklarniowego i czerwoną cebulę. Przygotuj smaczną, ziemniaczaną zapiekankę, korzystając z tego sprawdzonego przepisu na kugiel.