Naleśniki z warzywami - cukinią i papryką: przepis | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z cukinią

i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
436 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

25 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

farsz:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól na jednolite, dosyć gęste ciasto. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Wylewaj ciasto cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na rumiany kolor. Trzymaj naleśniki w cieple.

Krok 3

Pokrój warzywa w drobną kostkę.

Krok 4

Przygotuj bulion- rozpuść kostkę rosołową w szklance wrzącej wody.

Krok 5

Wlej wywar na patelnię, dodaj warzywa i dopraw pieprzem. Duś warzywa do odparowania wody. Pod koniec dodaj masło lub margarynę.

Krok 6

Układaj warzywa na naleśnikach i zwijaj w ruloniki. Podawaj na ciepło. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

1

Opinie o przepisie

  • Izabela Kominek

    Izabela Kominek , 06.09.2019

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z cukiniąNaleśniki z cukinią

Wyborny smak naleśników z warzywami i cukinią to zasługa m.in. wyrazistego farszu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kolorowych papryk i niewielkiej cukinii. Warzywa te, duszone do miękkości w aromatycznym bulionie, stanowić będą idealne uzupełnienie naleśników. Spróbuj naszej wersji naleśników z cukinią na słono – przekonaj się, że nie tylko apetycznie wyglądają, ale i świetnie smakują. Do dzieła!

Dla kogo?

Pracę w kuchni zacznij od usmażenia naleśników na bazie mąki białej albo pełnoziarnistej, po czym odłóż je w ciepłe miejsce. Już na tym etapie widać, że naleśniki z cukinią dają duże pole manewru dla kucharzy, którzy lubią modyfikować receptury po swojemu. Warzywa pokrój na niewielkie kawałki i przygotuj z nich farsz, a jeśli lubisz pikantne dania, dopraw go dodatkowo chili albo innymi bardzo wyrazistymi przyprawami.

Na jaką okazję?

Wytrawne naleśniki nadziewane cukinią to doskonały sposób na pyszny obiad albo ciepłą kolację pełną warzyw. Kolorowy farsz z cukinii do naleśników czyni z nich naprawdę apetyczny kąsek, którym ubarwisz swoje posiłki niezależnie od pory roku i pogody za oknem.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, żeby ciasto naleśnikowe wlewać na mocno rozgrzaną patelnię, dzięki czemu unikniesz przywierania placków do naczynia. Miękkie i elastyczne ciasto to podstawa naleśników nadziewanych cukinią.

Dla urozmaicenia:

Smaczną kompozycję uzyskasz, gdy wykorzystasz ser kozi. Zawijaj naleśniki z cukinią i papryką w rulony lub koperty i dekoruj listkami roszponki, oregano albo bazylii.