Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa

Autor: Barbara Pędrys

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

5 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety umyć, oczyścić z przerośnietego tłuszczu. Osuszyć na ręczniku i przygotować posypkę. Zetrzeć ser na drobno, dodać do miski z ziołami i solą. Wymieszać.Obtaczać kotlety z dwóch stron panierką, odłożyć na talerz i włożyć na parę godzin do lodówki (2-3 h).

Krok 2

W tym czasie przyrządzić sos, którym polejemy mięso podczas pieczenia. Składniki sosu kroimy na drobno, mieszamy z ketchupem i przecierem i odstawiamy na chwilę. Po kilku godzinach mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, nie dodając żadnego tłuszczu. Zalewamy sosem. Możemy również zrobić odwrotnie, wpierw wlewając sos, a na to nakładając mięso.

Krok 3

Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i dowolną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nietypowy schabowy pod ziołowo-serową pierzynką i sosem salsa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pierś w paski z warzywami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej