
Składniki
4 sztuki
200 gramów
2 łyżki
6 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ogórki przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Rzodkiewki drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj.

Krok 2
Ser biały wymieszaj z jogurtem, dodaj do niego pokrojone rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i pieprz. W razie potrzeby farsz dopraw do smaku.

Krok 3
Przygotowanym farszem nadziej wydrążone ogórki i posyp podprażonymi pestkami słonecznika.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki faszerowane twarożkiem
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Delikatny twarożek z dodatkiem świeżych warzyw to przekąska odpowiednia do zaspokojenia głodu między głównymi posiłkami. Jest szybka w przygotowaniu, a dzięki zawartości białka stanowi pożywny posiłek, np. po treningu. Do jej przygotowania wybierz dobry twaróg. Powinien łatwo ucierać się na gładką masę i być lekko kwaśny. Nie powinien mieć za to zbyt dużo serwatki. Jeśli wolisz inne białe sery, użyj ich do przygotowania ogórków faszerowanych twarożkiem. Nadają się np. sery homogenizowane naturalne. Ważna jest ich zawartość tłuszczu, dlatego wybieraj te chude, odtłuszczone. Dodaj do nich pokrojone warzywa. Zamiast rzodkiewek będzie pasować też np. papryka, pamiętaj tylko, by pokroić ją bardzo drobno. Wybierz duże ogórki, takie, które łatwo będzie wydrążyć. Obierz je i usuń z nich pestki. Przygotowanym wcześniej farszem nadziej powstałe łódeczki. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. Dodadzą przekąsce wielu składników odżywczych, zdrowych tłuszczów i witaminy E. Gotowe dietetyczne danie udekoruj prażonymi pestkami i podaj od razu po przygotowaniu.