
Składniki
1 litr
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
250 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa obierz, opłucz. Cebulę pokrój w kostkę a warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce jarzynowej. W garnku zagotuj 1 litr wody, rozpuść z nim kostki bulionu na cielęcinie.
Krok 2
Kiełbasę pokrój w niezbyt cienkie półplasterki, wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym, podsmaż aż się zrumieni.
Krok 3
Dodaj wszystkie warzywa i chilli, smaż razem mieszając przez kilka minut aż całość zacznie się rumienić i zmięknie.
Krok 4
Podsmażone warzywa oprósz mąką i fixem do Kurczaka po meksykańsku, wymieszaj dobrze i przełóż do bulionu. Dodaj też osączoną ciecierzycę. Gotuj razem ok. 10 minut. Na koniec dosyp koperek. Przed podaniem odstaw zupę na 15 min. żeby odpoczęła.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej