Pasta wegetariańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta wegetariańska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

4 łyżki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce, posiekaj zieleninę. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Wyciśnij sok z połówki cytryny.

Pasta wegetariańska - Krok 1

Krok 2

Ziarno słonecznika upraż na suchej patelni.

Pasta wegetariańska - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera połącz ciecierzyce, chili, kmin, majonez, sok z cytryny, masło orzechowe, wszystko razem dokładnie wymieszaj tworząc jednolita pastę.

Pasta wegetariańska - Krok 3

Krok 4

Pastę przełóż do miski, dodaj obrane jaja, ziarno słonecznika, paprykę oraz zieleninę. Całość w miarę potrzeby dopraw szczyptą soli do smaku. Podawaj np. z pitą.

Pasta wegetariańska - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Paprykę jeśli nie masz gotowej w słoiku - po prostu upiecz w foli aluminiowej i obierz ze skóry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta wegetariańskaPasta wegetariańska

Chyba każdy z nas słyszał o popularnym wegańskim smalcu, przygotowywanym z białej fasoli. Dziś przedstawiamy kolejną, równie pyszną propozycję – pastę wegańską z ciecierzycy. Będzie idealna do smarowania pieczywa, ale też jako dodatek do surowych warzyw.

Dla kogo?

Pasta wegańska to coś dla początkujących (ale nie tylko!) wegetarian, którzy potrzebują potężnej dawki inspiracji na wszelkiego rodzaju potrawy bez mięsnych składników.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, na kolację, w roli przekąski – pasta wegańska sprawdzi się w każdej sytuacji.

Czy wiesz, że?

Wymiennie z nazwą „ciecierzyca” używa się określenia „cieciorka”.

Dla urozmaicenia:

Do wegańskiej pasty z ciecierzycy możesz dodać dowolne składnik. Co powiesz na suszone pomidory? Nie zapominajmy też o odrobinie ulubionych ziół i przypraw np. wędzonej papryki.