
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 puszka
100 gramów
50 mililitrów
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i paprykę zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie cebulę obierz, pokrój w grube plastry, a paprykę w długie i grube na około 1 cm paski. Otwórz puszkę ananasów, sok przelej do garnka, owoce pokrój na małe cząstki, na tarce zetrzyj imbir.

Krok 2
Do soku dodaj ketchup, imbir, ocet jabłkowy, 2 łyżki sosu sojowego, całość zagotuj.

Krok 3
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kilku łyżkach wody, powoli wlewając zawiesinę do gotującego się sosu. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzuć ananasa, paprykę i cebulę. Sos zagotuj jeszcze raz i odstaw na bok.

Krok 4
W mice wymieszaj ziarno sezamu, czarnuszki i słonecznika. Rybę pokrój w porcje około 80 g, posiekaj natkę kolendry.

Krok 5
W kolejnej misce pomieszaj mąkę, przyprawę Knorr do ryby, natkę kolendry, dwie łyżki sosu rybnego, dwie łyżki oleju sezamowego, jajo i wodę. Powstałe ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby gęstość reguluj dodając więcej mąki lub wody.

Krok 6
Kawałki ryby zanurz w cieście, oprósz z wierzchu mieszanką sezamu. Smaż na rozgrzanym oleju około 2 minuty z każdej strony. Po smażeniu rybę ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe kawałki dorsza ułóż na półmisku. Podawaj z gotowym sosem słodko kwaśnym


Dobra rada:
Do sosu można dodać trochę grzybów mung.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do ryby Knorr bez dodatku soli
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejInne przepisy
Ryba w cieście naleśnikowym
Soczysta ryba i delikatne ciasto – brzmi jak danie, któremu nie sposób się oprzeć. Rybę w cieście naleśnikowym zanurz w wielobarwnym sosie i obserwuj, jak szybko znika z talerzy. W twojej kuchni dawno nie było tak kolorowo!
Dla kogo?
Ryba w cieśnie naleśnikowym to sprawdzony sposób na to, by przekonać do ryb największych sceptyków. Nareszcie wykorzystasz wszystkie pachnące przyprawy, które przechowujesz w spiżarce od dawna, bo wcześniej nie było sposobności, by je wypróbować.
Na jaką okazję?
Czy podczas świąt przejadł ci się już smażony karp w bułce tartej? Nowy sposób na rybę w cieśnie szturmem podbije każdy świąteczny stół.
Czy wiesz, że?
Dzięki gazowanej wodzie mineralnej ciasto naleśnikowe będzie zdecydowanie pulchniejsze. Do wymieszania składników nie potrzebujesz miksera – wystarczy trzepaczka.
Dla urozmaicenia:
Oprócz dorsza możesz użyć także filetu z soli, mintaja lub halibuta.