Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czerwoną paprykę umyj i osusz. Zawiń w folię aluminiową, po czym wstaw do nagrzanego do 190°C. piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij i pozostaw w foli do wystygnięcia. Zimną już paprykę obierz, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kosteczkę.

Krok 2
Posiekaj natkę kolendry i papryczkę chipotle. Wyciśnij sok z jednej limonki.

Krok 3
Awokado obierz, usuń pestkę, przełóż do miski, dodaj majonez i rozgnieć je na miazgę, mieszając przy okazji z majonezem. Dodanie majonezu sprawi, że nasza pasta będzie delikatna w konsystencji i wyrazista w smaku.

Krok 4
Powstałą pastę dopraw do smaku papryczką chipotle. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, kolendrę i sok z jednej limonki.


Dobra rada:
Do pasty z awokado możesz też dodać garść uprażonych na patelni ziaren dyni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z awokado - VIDEO
Pasta z awokado to świetny dodatek do różnych dań i przekąsek. Sam owoc charakteryzuje się lekko maślanym i orzechowym smakiem. W połączeniu z innymi składnikami, np. czerwoną cebulą, świeżą kolendrą lub pomidorami zyskuje dodatkowy wyraz. Pasta z awokado na kanapki ma mocno dojrzałą konsystencję, która ułatwia rozsmarowywanie. Dlatego warto sięgnąć po ten owoc i przygotować pyszną pastę kanapkową z awokado.
Dla kogo?
Pasta z awokado na kanapki sprawdzi się dla fanów niebanalnych dodatków do pieczywa i chrupiących przekąsek. Do przygotowania pasty z awokado na kanapki wykorzystaj czerwoną, zieloną lub żółtą paprykę oraz ostrą papryczkę chipotle. Zastąpić ją możesz pepperoni albo chili. Poza tym smak awokado dobrze podkreśli sok z limonki lub cytryn, a aromatu paście kanapkowej doda świeżo posiekana kolendra.
Na jaką okazję?
Pasta z awokado do chleba sprawdzi się wtedy, gdy szukasz sposobu na urozmaicenie swoich codziennych kanapek. Możesz posmarować nią również grzanki – przygotowanie przekąski na ciepło nie musi być pracochłonne!
Czy wiesz, że?
W przepisie na pastę z awokado na kanapki kluczowa jest papryka. By zmiękła, zawiń ją w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Opcjonalnie sparz ją gorącą wodą i obierz ze skórki. Awokado pokrój w drobne kawałki i rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj do niej majonez, który sprawi, że pasta na kanapki z awokado będzie miała delikatną konsystencję. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie dysponujesz świeżą kolendrą, zastąp ją natką pietruszki. Pastę z awokado serwuj ze świeżym pieczywem, grzankami lub jako dodatek do burgerów, mięs z grilla i kanapek. Jeśli dojdziesz do wprawy z podstawowym przepisem, do pasty z awokado na kanapki możesz dodać inne składniki, według uznania.