Pasta z zielonego groszku i twarogu - kanapkowa | Przepisy.pl pixel

Pasta z groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
266 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

710 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

200 gramów

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

25 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oba składniki podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.

Pasta z groszku - Krok 1

Krok 2

Dodaj mrożony groszek i liście mięty. Całość zalej niepełną szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.

Pasta z groszku - Krok 2

Krok 3

Groszek przełóż razem z płynem do kielicha miksera i dodaj biały ser.

Pasta z groszku - Krok 3

Krok 4

Całość zmiksuj na gładką pastę - wszystko dodatkowo przetrzyj przez drobne sito.

Pasta z groszku - Krok 4

Krok 5

Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem i solą, sokiem z cytryny oraz majonezem. Majonez sprawi, że pasta nabierze odpowiedniej konsystencji, jednocześnie smakowo połączy wszystkie składniki ze sobą. Pastę nakładaj na chleb i oprósz wierzch czarnuszką.

Pasta z groszku - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Ewa Górska

    Ewa Górska , 26.09.2016

    Hohb

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Elnakhal

    Joanna Elnakhal , 11.09.2016

    Ciekawa opcja ...groszek .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z groszkuPasta z groszku

W jaki sposób przyrządzasz pasty do kanapek? Z jajkami, rybą, szczypiorkiem, a może jeszcze z innymi składnikami? Spróbuj naszej propozycji na pastę z zielonego groszku z miętą. Sprawdzi się groszek zarówno świeży, jak i mrożony. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. W garnku, razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem, ugotuj do miękkości zielony groszek. Do wody dodaj też świeże listki mięty. Nadadzą one paście wyrazistego smaku. Następnie zmiksuj wszystkie składniki z kawałkami białego sera, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dopraw wszystko i wymieszaj z majonezem, który sprawi, że całość będzie aksamitna, a składniki lepiej się połączą. Dobrym sposobem na urozmaicenie pasty będzie zachowanie części groszku w całości i dodanie go do przygotowanej masy. Pastę z zielonego groszku wykorzystaj do smarowania kanapek, krakersów, grzanek, oraz jako dip do warzyw i dodatek do wędlin. Zrób z jej użyciem na przykład roladki z szynki. Podawaj posypane czarnuszką albo prażonym sezamem. Życzymy smacznego!