
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nieobraną cebulę, buraka, czosnek, jabłko i chili zawiń w folię aluminiową (każde warzywo osobno). Wstaw je do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po około 20 minutach wyjmij czosnek, chili, jabłko i cebulę. Buraki piecz kolejne 20 minut - w zależności od ich wielkości czas może się wydłużyć. Buraki po upieczeniu powinny być miękkie. Upieczone warzywa odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Ziarna lnu i słonecznika przesyp na blachę do pieczenia. Praż je przez około 10 minut. Odstaw, aby wystygły.

Krok 3
Zimne warzywa obierz z łupin lub skóry. Następnie przełóż do kielicha miksera i dodaj uprażone nasiona, majonez oraz kmin rzymski. Całość dokładnie zmiksuj. Dodany majonez sprawi, że składniki pasty idealnie się ze sobą połączą.

Krok 4
Powstałą pastę z buraka na kanapki dopraw do smaku sokiem z cytryny, posiekaną kolendrą i, jeśli zachodzi taka potrzeba, szczyptą soli.


Dobra rada:
Do buraków możesz dodać również czerwona fasolę. Pasta będzie treściwsza.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta warzywna z buraków
Szukasz inspiracji na apetyczny dodatek do kanapek? Jeśli chcesz zrobić je z czymś innym niż z serem, pasztetem czy wędliną, spróbuj pasty warzywnej z buraków. Ma nie tylko ciekawy, różowy kolor, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Do jej przyrządzenia użyj buraków, cebuli i chili. Dodaj także czosnek, który po upieczeniu stanie się słodkawy oraz jabłko, które zrównoważy wszystkie smaki i nada daniu lekkiej kwaskowatości. Kolejnym ważnym składnikiem są ziarna siemienia lnianego i pestki słonecznika. Upraż je w piekarniku – nabiorą lekko orzechowego smaku i będą chrupiące. Kiedy wszystkie warzywa i dodatki ostygną, zblenduj je. Dodaj do pasty majonez, który nada całości odpowiedniej konsystencji. Dopraw kminem rzymskim, świeżą kolendrą oraz sokiem z cytryny, udekoruj świeżymi ziołami.
Dla kogo?
Pasta z buraka na kanapki może odmienić nieco codzienne posiłki. Jeśli do tej pory twoje śniadanie opierało się na wędlinie lub serze, warto poeksperymentować. Wypróbuj nasz przepis na pastę z buraka i zapisz go jako kolejna pozycja w domowym menu.
Na jaką okazję?
Pasta z buraka to świetny dodatek, który śmiało możesz wykorzystać na kanapki. Jeśli zależy ci na gotowym śniadaniu na kilka dni, przygotuj pastę z podwójnej porcji. Dzięki wykorzystaniu większej ilości składników zaoszczędzisz czas, który porankiem jest na miarę złota.
Czy wiesz, że?
Możesz zrobić chipsy z buraków! Wystarczy, że pokroisz buraki na cieniutkie plasterki, doprawisz ulubionymi przyprawami i upieczesz w dobrze rozgrzanym piekarniku.
Dla urozmaicenia:
Pasta warzywna z buraków to nie tylko świetny dodatek do kanapek. Użyj jej także do przyrządzenia przekąsek z krakersów i jako dodatek do mięs na zimno. Sprawdzi się także jako dip do surowych warzyw. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj pyszną pastę warzywną z buraków.